Voor sommigen was het een Goede Vrijdag, voor anderen een vrijdag om snel te vergeten. Wat een spectaculaire partijen werden er gespeeld in De Nieuwe Doelen. De eerste partij die die spektakel opleverde was tussen Peter Stam en Chris Keesman. Na de voor Peter bekende Morra-opening, vergat Chris om zijn pion op g7 dekking te verlenen. Met als gevolg dat de toren op h8 ook nog eens geslagen kon worden. Na 9 zetten is dit de situatie. Wit staat maar liefst 7.3 punten voor!!

Vier zetten later staat wit nog steeds een toren voor, maar geeft de engine aan dat wit 1.8 punten in de min staat! Na 21 zetten staat Peter weer compleet gewonnen. Maar liefst +17.4 punten voorsprong. Maar het foutenfestijn gaat de hele avond door. Van compleet gewonnen naar compleet verloren stellingen.

Als Peter op zet 21 Tcd1 speelt, is het werkelijk over en uit. Peter besluit Pxe8 te spelen. Zo, weer een toren gewonnen, en och hemel, wit ziet zwarts zet Pd3+ over het hoofd! En op zet 27 staat zwart ineens 10.5 punt voor. Gaat Chris er dan alsnog met de winst vandoor? Chris moet oppassen qua tijd want hij balanceert tussen de 8 en 20 seconden. Met één oog van Peter op de klok gericht, zegt Stam ineens: “VLAG”. De tijd van Chris is op, terwijl hij een dame heeft tegen een loper en toren van Peter. Bovendien had Chris nog de mogelijkheid om met een doorgebroken a-pion een tweede dame te kunnen halen. Wat een deceptie voor Chris, en wat een mazzel voor Peter. Mooi spektakel heren.

Een andere bizarre partij speelde zich af tussen de heren Keesman en Van der Zee. Beide heren kennen hun openingen goed; zo goed dat die ook door grootmeesters worden gespeeld. Vanuit het klassiek Siciliaans en allerlei agressieve varianten die hieruit voortvloeien, is er genoeg ruimte voor spektakel. Hieronder is te zien dat Cees 2 torens achter staat!!!, maar Stockfish waardeert het als een gelijke stelling.

De witte dame heeft dan weliswaar beide torens mogen veroveren, maar positioneel staat ze buitenspel. Cees heeft de mogelijkheid om de toren op a1 te slaan, maar vindt die niet belangrijk. Cees koos voor 28. Dxa8, Pe4+; 29. Kg2, De3; 30. Db8, Df2+. Weten waar het spel om draait is menigmaal een kwestie van rekenen, maar net zo vaak is het inzicht of intuïtie. Als Cees besloten had de toren wel te pakken, gaat de waardering meteen naar meer dan +5 voor wit. De stelling hieronder laat zien dat de boel nog steeds exact in evenwicht is. Wit dient dan wel Kg2 te spelen.

Helaas voor Henk bezwijkt hij. (Misschien ook door tijdsdruk met 1 minuut op de klok.) In plaats van Kg2 wordt zet 38. Kh4, Pe5! gespeeld. De enige manier om aan het mat te ontsnappen, kost wit zijn dame. Hij krijgt er dan wel een paard voor terug, maar de 4 aaneengesloten pionnen in het centrum in combinatie met de zwarte dame zijn uiteindelijk compleet dominant. Gefeliciteerd Cees.

Voor de vierde keer dit seizoen troffen Abel Hoogvliet en Henri Stouten elkaar weer. Beide heren hebben iedere keer de neiging om elkaars stelling dicht te schuiven gezien de w-vorm van de pionnenstructuur.

Op zet 29 heeft Henri paard g6 gespeeld. Ai, dat stuk mag zonder pardon geslagen worden door de toren, want na terugslaan van zwart is het mat in één door het paard op h4. Vijf zetten later verspeeld Henri zijn tweede paard. Hieronder is te zien dat na Pe4, wat Abel in de partij speelde, dar er een dreiging komt van een vork op f6. Bovendien is dit een aftrekaanval op het zwarte paard.

Na nog enig doorploeteren van Henri die zich nog steeds niet zomaar gewonnen wilde geven, moest hij toch ook deze keer zijn meerdere erkennen in Dhr. Hoogvliet. Netjes afgemaakt Abel!

Hier volgt nog een paaspuzzel voor de liefhebbers, wat zijn de beste vervolgzetten voor zwart. Zwart is hier aan zet.

Ik wens u allen hele fijne paasdagen toe.