WAT? Zie je mat in twee over het hoofd? Zelfs de allergrootsten zien wel eens iets over het hoofd. De apotheose van ons schaakseizoen nadert, en heeft nog een verrassende wending gekregen na gisteravond. Ondergetekende heeft nog tot heel laat zijn best gedaan om een half punt te scoren tegen Cees van der Zee, maar die zei over mijn remiseaanbod: “Daar heb ik niks aan”. Terecht punt.

Vasco Metten schaakte tegen Tom Balla. Vasco kwam in alle oorlogssterkte binnentreden. Het maliënkolder zat strak om zijn lichaam en bood hem de nodige bescherming. De hellebaarden en samoeraizwaarden lagen naast de tafel klaar om in gereedheid gebracht te kunnen worden wanneer nodig. Tom voelde zich bijna naakt tegenover zoveel uiterlijk machtsvertoon.

Na 25 zetten was dit de stelling. Vasco had hier meteen al Pxf5 kunnen spelen maar wilde de druk opvoeren door zijn h-pion naar h4 te plaatsen. Het angstzweet begint bij Tom over zijn slapen te lopen. Er worden emmers klaargezet om de boel enigszins droog te houden. Dhr. Metten lijkt ineens over 4 armen te beschikken met in elke hand óf een hellebaard, óf een samoeraizwaard. Klaar om de tegenstander het spreekwoordelijke kopje kleiner te maken. Zie de stelling hieronder.

Dit is mat in 3!! De eerste van de drie wordt goed uitgevoerd. 34.Dxf6+, Kg8; 35Le6+???. Blijkbaar vindt Vasco het nog te leuk om door te spelen, want de partij duurt vanaf hier nog 38 zetten voort. Desalniettemin, een zeer geslaagde operatie voor Vasco. Het hoofd van Tom is later weer vakkundig vastgenaaid, zodat er van de buitenkant niets meer is te zien van het gezichtsverlies. Knap gedaan Vasco!

Khristy Tsap kwam uit tegen Ivo Tamboer. Ivo lijkt een beetje in vormcrisis te verkeren. Khristy is uiterst geconcentreerd aan de partij begonnen. In het einde van het middenspel heeft zij een loper voorsprong weten te bemachtigen. Beide spelers zijn lang gerokeerd. Ivo probeert nog de stelling van Khristy op allerlei manieren open te breken, maar Khristy blijft goed opletten. Mevrouw Tsap weet het voordeel uit te buiten en sleept de overwinning binnen.

De partij tussen Mariusz Wojtkiewicz en Jur Visser was spannend om te volgen. De stelling werd door beide spelers dichtgetimmerd. Mariusz heeft op knappe wijze zijn remise tegen Jur weten vast te stellen. Sido Quarré bleek voor Ed Hoes net een maatje te groot. Sido had een doorgebroken centrumpion, die Ed uiteindelijk ging opbreken. Cees Miedema had tegen Ryan Klokkers weinig moeite. De langgerokeerde Ryan had problemen met het agressieve spel van Cees. Alle stukken van Cees stonden op de koning van Ryan gericht, en de verdediging van Ryan werd met chirurgische precisie ontmanteld.

Voor alle uitslagen kunt u terecht op de site(uitslagen)