De nummers 1 en 2 bovenaan de ranglijst van afgelopen week verliezen hun partijen! Na 27 ronden staat Henk Keesman zeer knap nog steeds bovenaan. In het duel met Tom Balla delfde hij deze keer het onderspit. Waar Henk de vorige keer nog won van Tom, waren de rollen nu omgedraaid. Tom stijgt naar plaats 4. Knappe positie Tom! Probeer maar eens zo hoog te blijven staan.

Vasco Metten speelde met zwart tegen Cees van der Zee. Vasco stond al tijden op plek 3, en daar kom je niet zomaar. Door deze geweldige overwinning op Cees stijgt hij naar de tweede plek. Op zet 17 speelt zwart Pd3.

Na 18. Txd3, Lxd3; 19.Dxd3, e5; 20.Lh3, Tc7; 21 Td1 staat het nagenoeg gelijk. Maarrrrr. . . . Cees durfde niet met zijn dame op d3 terug te slaan vanwege de verwachte penning van e5. Dus Vasco heeft een kwaliteit gewonnen. Het volgende screenshot hieronder laat zien over wat voor fenomenaal inzicht Vasco Metten van tijd tot tijd beschikt.

Vasco heeft uitgelokt dat Cees met Df6 mat in één dreigt. Wat de (behoorlijk) gevorderde schaker ziet, is dat er mat in 5 aankomt voor wit!! 28. Df6, Txd1+; 29.Kg2, Dxe4+; 30. f3, Txd2+ en Cees geeft op. Ook 30. Df3 gaat mank vanwege Lf1+ waardoor de koning naar g1 of h1 gedwongen wordt en mat onafwendbaar is. Zeer knap gespeeld Vasco!

Een andere interessante partij was die van Wim Slootweg tegen Axel Zee. Hieronder staat de stelling na 28 zetten.

Een goede zet om de boel in evenwicht te houden voor Wim is 29. Dc2. Na Txd4 (en dat kan dus alleen met de toren op de d-lijn want die ander staat gepend) volgt 30.Txd4, Dxd4; 31 Dxe4+, Dxe4; 32 xe4, en de stelling is gelijk. Maar Wim besluit hier op zet 29. voor fxe4. En nú komt zwart met de dame in de witte stelling na 29. ….,Txd4; 30. Txd4, Dxd4. Op zet 32 had Wim remise aangeboden, en een zet later gaf hij de partij op.

Arnold Hoogvliet liet zich weer eens van zijn beste kant zien. (Hij zat achterstevoren met een papieren zak over zijn hoofd achter het bord). Op het bord domineerde hij al snel volledig de partij. Ivo Tamboer had deze keer geen schijn van kans tegen de invasie van Arnold. Netjes gedaan Arnold.

Werner de Groot blijft zeer knappe overwinningen bijschrijven. Voor de derde keer dit seizoen kwam hij Mirsad Džaníć tegen. De onderlinge verhouding na deze ronde: Werner 2,5 punt, Mirsad 0,5 punt. Werner heeft de hele week weer een grote glimlach op zijn gezicht.