Paarden. Veel schakers hebben er een haat-liefde verhouding mee. Sommigen willen ze zelf zo snel mogelijk kwijt, anderen willen ze zo snel mogelijk bij hun tegenstander van het bord slaan. Een goed geplaatst paard op een voorpost-positie is goud waard. Voorpost houdt in dat het paard wordt gedekt door (meestal) een pion en alleen nog maar door ‘hogere’ stukken geslagen kan worden. Bij Sido Quarré tegen Stephen Dekker kwam er een paard van Sido op e7 te staan. Dit was voor Stephen zeer vervelend omdat hij nog niet gerokeerd had. Het bracht Sido een kwaliteitsvoorsprong en tenslotte de winst op.

In de partij Hoes tegen Stouten werden de paarden van Mr. Ed (what’s in the name?) behoorlijk agressief ingezet. Ed heeft net zijn paard van f3 verplaatst naar d4. Dat was een mindere zet omdat zwart nu de toren op de f-lijn kan afruilen. Maarrrrrr. . . . .Henri pakt hierna de pion op de e-lijn met zijn paard, en ineens staat Ed op een riante voorsprong van 2.7 punten volgens Stockfish.

Beide heren hadden na verloop van tijd veel energie verbruikt in de ingewikkelde stelling. Ed zei tegen Henri:” Waarom moet je het nou zo ingewikkeld maken?” Henri : ” Nou, jij kan d’r trouwens ook wel wat van.” Uiteindelijk werd het punt gedeeld.

Waarin ik eerder dit seizoen Abel Hoogvliet als remisekoning had bestempeld, is die titel nu weggelegd voor Mirsad Džaníć. Beide heren troffen elkaar gisteravond in een onderling duel. Ik heb jammer genoeg weinig meegekregen van de partij. Mirsad vertelde mij later op de avond dat hij vond dat Abel sterk had geopend. Abel maakt door de winst op Mirsad een reuzensprong in het klassement van plaats 17 naar plaats 12!! Klasse Abel!!

In de partij van Ryan Klokkers tegen Ivo Tamboer ontstond er een stelling waarbij de dame van Ivo ingesloten kwam te staan. De enige manier om nog weerstand te bieden, was om de dame van Ryan aan te vallen. Zo geschiedde, maar dat kostte Ivo wel een paard. Later negeerde Ivo nog een toren van hem die werd aangevallen, en vrij snel daarna kon Ryan zijn overwinning bijschrijven.

De oplossing van de bizarre partij van vorige week luidt als volgt: 14. Pd4+, exd4; 15. Df5+, Ke7; 16. De5#