Op vrijdagavond 16 februari 2024 stonden er 11 partijen op het programma. Een belangrijke speler voor KTV keerde weer terug op het vertrouwde nest. Tom Balla mocht tegen Marco Groot schaken. Om half 11 waren er al 9 partijen afgelopen. Het aantal pionnen en stukken die op dat moment waren geslagen op het bord bij Balla-Groot: NUL! Alles stond nog op het bord. Marco leek wel een eigen variant te hebben bedacht van FRS. Dat staat voor Fischer Random Schaak. Ook wel bekend onder de naam schaak 960 of gewoon 960. Het is bedacht door Bobby Fischer die dit in 1996 introduceerde. De beginopstelling is iedere keer anders. De pionnen blijven op de normale startplek, maar alle stukken op de onderste rij kunnen op 960 verschillende manieren worden gerangschikt. Marco had na zo’n 20 zetten alle stukken (op één na) op de achterste rij geplaatst. Meestal is dat niet zo heel goed. Balla bleek ook dit keer weer een maatje te groot voor Groot.

Ik liep een rondje door de zaal en stopte bij het bord waar Miedema tegen Stouten aan het schaken was. De plek waar Henri moest zitten was leeg, dus ik had mooi overzicht op het bord. Cees deed een zet met een paard naar f5, en daarna keek Cees mij aan met een héél geniepige glimlach. De dame van zwart stond op g6, en de koning op g8. Er dreigde een vork met het paard op e7, vandaar die glimlach. Bovendien viel het paard ook nog eens een pion in het centrum extra aan. Dat ik later keek, stond de dame van zwart nog steeds op het bord. Henri had het gevaar herkend. Uiteindelijk kwam Henri 3 pionnen voor. Met allebei nog alleen een dame en wat pionnen op het bord, gaf Cees de partij op. Mooi rustig uitgespeeld Henri.

Een interessante pot om te bekijken was die van Ivo Tamboer tegen Rowan Koomen. Op de 17e zet speelde Rowan Kf8. Zie hieronder de stelling op dat moment.

Oei, dat is mat in 4 jongens. 18.Th8+, Pg8. 19.Txg8+, Kxg8. 20.Dh7+, Kf8. 21.Dh8#. De partij duurde nog tot zet 65 omdat Ivo het matpatroon niet herkende. Hij kwam wel een stuk voor. Later wist Rowan behoorlijk knap terug te komen door het stuk terug te winnen. Ivo wist uiteindelijk in een interessant toren eindspel zijn enig over gebleven pion te laten promoveren en dus capituleerde Rowan.

Ik kwam laatst nog een bizarre partij op Lichess tegen. Wanneer je de partij naspeelt, lig je helemaal gaar. En daar zit meteen ook een puzzeltje in. Wat zijn de beste vervolgzetten? Wit is aan zet.