Na een enerverend schaaktoernooi in De Nieuwe Doelen staat het nieuwe jaar voor de deur. Bijna is het 2024. Nabij een jaarwisseling treed het geval vaak bij ouderen op, dat zij het nog meer over vroeger hebben. Vroeger was alles beter. Ten tijde dat je koe met “een lange -oe-” schreef. Of dat de vissen nog moesten lopen omdat er geen water was, dat waren nog eens tijden. Mijn neefje van zes jaar oud had het laatst ook over vroeger. Hij had mijn telefoon gepakt en die wilde ik terugpakken. Ik kreeg die bijna niet uit zijn handen. “Hoe komt het dat jij zo sterk bent?”: vroeg ik hem. Hij antwoordde:” Dat ik klein was, liep ik al met een krat bier te zeulen.” Ik lag helemaal gaar.

Laatst was een man van 82 jaar oud door de politie tot stilstand gemaand. Hij was op de fiets vanuit de Westerstraat de Klopperstraat ingereden zonder zijn hand uit te steken. Nadat de agent had uitgelegd dat hij moest laten weten aan het overige verkeer waar hij naartoe ging, antwoordde de man in plat Westfries (’t was gien echte Enckhuyser want die had ’t vast aars soit) :” Meneer agent, weer ik naj toe ga, gaat gien mens wat ├ón.” De agent was compleet overrompeld door het antwoord, en hij liet de man glimlachend verder zijn gang gaan zonder hem te beboeten.

Voordat het rapidtoernooi begon, had Cees van der Zee al laten doorschemeren dat hij in goede vorm verkeerde. Dat bleek terecht, aangezien hij alleen tegen Tom Balla een half punt liet liggen. Cees van der Zee is kampioen snelschaak op ons Eindejaarstoernooi. Gefeliciteerd Cees!! Tom, die ook alleen maar tegen Cees een remise haalde en de rest won, bleek toch op weerstandpunten de tweede plaats in te nemen. Een knappe derde plaats was weggelegd voor Henk van Ginkel. Ik had dit jaar de prijzen geregeld, en dacht dat voor de jeugd het ook wel handig zou zijn als ik wat non-alcoholisch prijzen zou meenemen. Zie ik bij de prijsuitreiking bijna alle jeugd met bier en wijn ervandoor gaan. Kijk, dat mag ik graag zien. Speciale vermelding is nog de overwinning van Arnold Hoogvliet die knap eerste werd van zijn groep. Mede door zijn eerste partij van Wim Slootweg te winnen, kon hij de fles rode wijn die hij vanaf het begin al op het snotje had binnenhalen. Oud-lid Nizar Alayoubi werd derde in groep drie.

Hieronder volgt het eindklassement van alle deelnemers.

Lieve mensen, ik wens jullie allemaal een fijne jaarwisseling toe. Bescherm jullie handen, ogen en oren goed tegen het eventuele vuurwerk. Tot in het nieuwe jaar. Veel geluk allemaal.