Aan het begin van de avond hield Marco Groot een korte toespraak. Het treurige nieuws over onze voormalige secretaris Theo Weel en over hemzelf, laten maar weer eens zien hoe betrekkelijk alles in het leven is. Schaken is wat dat betreft maar bijzaak. Marco eindigde met heuglijk nieuws, we hebben weer een nieuw lid. Van harte welkom op onze club Zarco Zwier. Ik hoop dat je er veel plezier aan mag beleven.

Er stonden 12 partijen op het programma. Een strijd die je eigenlijk rond plek 18 zou verwachten, werd gespeeld door Jack Glas tegen Sonny Pronk. Beiden zijn door verschillende omstandigheden afwezig geweest, en staan wat meer onderaan dan verwacht. Na 1 uur en 52 minuten was dit de stelling.

Stockfish geeft aan dat de stelling van wit beter is. De waardering is + 1.1 . Zwart is hier aan zet. De beste zet voor zwart is aangegeven met de grijze pijl. Na …, dxc4 ; Dxc4, Dxc4 ; Pxc4 blijft wit beter staan. Of dit werkelijk gespeeld is…….., geen idee.Ik heb hierna niet veel meer van de partij gezien, maar knap van Sonny dat hij deze pot toch heeft gewonnen.

Naast mij zat Henri Stouten met de zwarte stukken zich te verbijten in de partij tegen Peter Stam. Morragambiet!! Verrassend van Peter 🙂 . Met verwondering keek ik naar de stelling rond de 8e zet. Ik schoot in de lach vanwege de compleet geruïneerde stelling van zwart. Vuurwerk op het bord. Schitterend. Al dacht Henri daar zelf heel anders over. Peter heeft het verschillende keren af kunnen maken, maar uiteindelijk werd het remise.

De zomerdip/ -crisis van Eugene Koomen lijkt voorbij te zijn. Na tegenvallende resultaten in het Midzomertoernooi bij de Groen Zes, wist hij vrijdagavond onze voorzitter Marco Groot te verslaan. De stelling was lang iets in het voordeel van wit, maar nu ook weer niet héél veel beter. Marco had op een gegeven moment een remise-aanbod afgeslagen, waar hij misschien later wel spijt van had. Mooie overwinning Eugene!

De oplossing van de puzzel van vorige week is als volgt:

26 Th8+, Kf7 ; 27 Txf6+, gxf6 ; 28 Dh7+, Ke6 ; 29 De7++