Wat niemand voor mogelijk heeft gehouden is het volgende: Peter Stam spreekt een aardig woordje Frans. “Weet je wat J’adoube betekent?”, hoor ik hem vragen aan zijn tegenstander. En ben je bekent met ‘en passant’? En : Voulez vouz coucher avec moi ce soir? met een koekje in zijn mond, waardoor het klonk als foefoe koes avé mwah fwzezwaar. Later at hij op het trottoir een croissant, en na een gezellige tête à tête bij een bistro rekende hij af met het geld uit zijn portemonnaie. Bent u ook bekend met de uitdrukking ‘enfant terrible?’ Of ‘idiot savant’? Kijk maar eens op wie dat van toepassing kan zijn.

Hoe dan ook, Peter haalde zijn eerste overwinning knap binnen. Na een vroege dame-ruil vergat Joshua om zijn stukken snel genoeg te ontwikkelen. Dit gaf Peter de kans om toe te slaan. Gefeliciteerd Peter!

De meest opzienbarende uitslag was toch wel de remise die Axel Zee wist behalen tegen Marco Groot. Axel is lekker aan de weg aan het timmeren. Ik ben erg benieuwd hoe hij zich straks staande weet te houden in de top 10.

Kijk, dat Henk Keesman weer eens weet te winnen van Tom Balla is eigenlijk geen nieuws, dat heeft -ie-vaker gedaan. Maar ja, blijf maar eens consistent in je komende partijen. “Er staat géén nul op je kaartje”: ,zei ik tegen Henk. “Dat klopt”: ,zei Henk. ‘ns ‘FF’ kijken hoelang hij dat volhoudt.

Ondergetekende ging er langdradig en systematisch van af. Wat een drabber. Ik bedoel: ” Wat een geweldige schaker is Chris Keesman”. En dan zegt hij naderhand dat -ie- last heeft van migraine, om maar in de trant van het begin van dit verhaal te blijven. Deze gast is iemand om in de gaten te houden. Mijn voorspelling voor seizoen 2023-2024,

  1. C. Keesman
  2. T. Balla
  3. H. Keesman

Als laatst kan ik niet onbesproken laten wat betreft de prachtige overwinning die Werner de Groot behaalde op Mirsad Džaníć. Al vrij snel kwam Werner een kwaliteit voor, en mede hierdoor wist Werner de winst binnen te halen. Knap gedaan Werner!