De tweede helft van ons seizoen is van start gegaan. Dit betekent dat er vanaf nu geen herwaardering meer plaatsvindt. Vanwege de vele afzeggingen stonden er maar 10 partijen op het programma. Voordat het schaken begon, stond ik buiten met Mirsad te praten. Hij had een goed idee. Kun je een extra kolom toevoegen in de stand, zodat je kunt zien wat je puntentotaal van de week ervoor was? Goede ideeën worden gewaardeerd, en zie de extra kolom in de stand is te vinden onder het kopje ‘Vr.wk’. Bedankt Mirsad.
Alex Brouwer kwam deze keer uit met wit tegen Eugene Koomen. Om Koomen te verslaan, moet je van goede huize komen. En ja, Brouwer hè, een brouwer komt meestal uit het bierhuis, en dat zijn over het algemeen héééééle goede huizen. Zorgvuldig had Alex zijn stelling opgebouwd. Wit was lang gerokeerd, zwart kort. De aanvallen van Alex waren zowel op het centrum als op de koningsvleugel van zwart gericht. Lange tijd leek Eugene de boel dicht genoeg te kunnen houden, maar Alex bleef de druk opvoeren totdat de stelling van zwart als een kaartenhuis uiteen viel. Zeer knap gespeeld Alex, het levert je weer een aantal plaatsen stijging op.
De langstdurende partij van de avond ging tussen Rowan Koomen en Jur Visser. In deze partij komt de genialiteit van Visser naar boven. Ik durf te wedden dat de zet die Visser gevonden heeft, zelfs niet door de allergrootsten op aarde was verzonnen. Lees en huiver. Beide spelers hanteren het openingsprincipe: controle over het centrum, stukken ontwikkelen, koning in veiligheid stellen.
Hieronder is te zien dat Rowan twee stukken kan winnen voor een toren. Dit hebben beide spelers niet gezien. Rowan staat er beter voor op dit moment. Zelfs wanneer op zet 25 geen Txd5 wordt gezet, maar Tc6, heeft Rowan een kleine voorsprong.
Wat hier onder besproken wordt, gaan jullie niet geloven!! Wit heeft net met de toren schaak gegeven door een pion op e5 te slaan.
Dit is over en uit voor zwart zou je zeggen. Niets is minder waar. Hier volgt de geniaal gevonden zet: Kxe5!!!!!!!
“Tja”, : zei Rowan achteraf. “Ik mag de koning niet slaan, want dan geef ik mezelf schaak.” En inderdaad mag je jezelf niet schaak zetten. Maar wacht even. Zet Jur hier zichzelf ook niet schaak? Dit wordt als een onreglementaire zet aangeduid. Dit dien je wél direct kenbaar te maken. Officieel aan de arbiter zodat dit geregistreerd komt te staan. Bij de tweede onreglementaire zet van dezelfde persoon, kan de ander de winst claimen. Maar als je doorspeelt, dan heb je de onreglementaire zet geaccepteerd, en dien je verder te spelen. Daar word je de winst ontnomen Rowan! Knap gevonden Jur!!
Hier volgt nog de oplossing van de puzzel van vorige week: