Op vrijdag de dertiende stonden 11 partijen op het programma. Er waren geen berichten over zwarte katten die onder allerlei soorten ladders doorliepen, dus er kon nog van alles gebeuren. De schaakavond is nog maar 10 minuten oud, en de eerste partij is al afgelopen. Mariusz Wojtkiewicz en Ace Kromwijk hielden er een rapid-partij op na, en de winnaar was Ace.

Bovenaan blijft Marco Groot de koppositie bekleden na zijn overwinning op Jeroen Graaf. Graaf maakte een vrij simpele inschattingsfout op zet 19. Dit resulteerde in een kwaliteitsverlies, en de kansen op het bord werden voor wit zo groot dat zwart op zet 23 al capituleerde.

Hoeszee, Hoeszee, Hoeszee, of eigenlijk Zee-Hoes. Axel met wit tegen Ed. De partij start met 1.d4, e6; 2.e4, d5; 3.e5. Gangbaar is voor zwart om dan c5 te spelen volgens de Franse opening. Ed kiest voor Lb4+, maar dat speelt wit in de kaart met c3 en de loper moet weer weg. Na 8 zetten is de stelling als hieronder.

Gespeeld is Dc2. De engine van Lichess geeft aan dat wit hier al 4,2 punten voor staat, want wit kan zijn loper met schaak offeren op h7. Dus 9.Lxh7+, Kxh7; 10.Pg5+, Kg6! want na Kg8 volgt Dh4 met als gevolg dat zwart veel materiaal gaat verliezen. Na 18 zetten voelt Ed zich genoodzaakt om een kwaliteit te geven om aan mat te ontkomen. Zie hieronder.

Ed is een doorzetter en geeft het niet zomaar op, maar op zet 51 valt het doek dan toch definitief. Zee blijkt toch een maatje te sterk. Hoe Zee het afmaakt getuigt dan ook van inzicht door een kwaliteit terug te geven en de positie van Zee’s koning is uiteindelijk bepalend voor de winst. Proficiat Axel.

Klik hier voor de stand