Wat een feest is het wanneer je punten kunt afsnoepen van de nummer één. Jeroen Graaf en Tom Balla spelen remise. Verder in dit verslag komt u de partijen van Klokkers – De Groot tegen, en de fantastische partij van Džaníć tegen Brouwer.

Tom heeft ervoor gekozen om een pion op de damevleugel weg te geven om via die kant een aanval op te zetten. De stand is nog redelijk in evenwicht.

We zitten inmiddels op zet 24. Graaf hoort het paard op b6 te slaan, maar begaat hier een enorme blunder. 25.Pxd6?? Ik dacht dat ik hier een toren mee kon winnen als de dame het paard zou terugslaan, maar ik had zet 26 …,Ld4+ over het hoofd gezien.

Gelukkig maken de groten der aarde ook enorme blunders van tijd tot tijd. Zet 28.Tc6, in de veronderstelling dat ik dan het paard terug zou winnen. Hier had Tom zonder meer de pion op d5 moeten slaan. Wanneer wit het paard op b6 slaat, volgt Dc5; en dan is het zo goed als uit voor wit. Maar in plaats daarvan slaat zwart Dxf4?? En de stelling is weer compleet in evenwicht. Het eerste halve puntje heeft Tom laten liggen. Tom sloot de avond af met de woorden: “Kijk, als dit me nu tegen een stérke speler zoals Marco Groot, Vasco Metten of Henk Keesman overkomt, maar tegen Jeroen Graaf?” Met een halve grimas en de staart tussen de benen verdween hij in de nacht.

Werner de Groot had niet zijn sterkste avond, en Ryan Klokkers speelde zijn partij keurig uit. Op zet 20. Dg4, Dxg4?? Ryan let goed op en pakt eerst de loper op e7 met schaak! alvorens de dame terug te willen hebben. Dat kost Werner een stuk.

Dapper speelt De Groot nog door, je weet maar nooit. . . Maar Ryan laat zich geen kaas van het brood eten. Op zet 30 speelt hij Pf6, en mat is onvermijdelijk. Een mat met toren en paard noemt men in de schaakwereld ook wel Arabisch mat. Knap gedaan Ryan.

En dan nu het spektakelstuk van Mirsad tegen Alex. Ontstaan vanuit een Pirc-verdediging van zwart pakt wit steeds meer ruimte op het bord. De zwarte stukken doen nauwelijks mee. Zie hieronder.

In de partij is Le7 gespeeld, maar wanneer hier Pxh5 wordt gespeeld, is hieronder te zien wat voor stelling had kunnen ontstaan. De zetvolgorde staat in het grijze stukje vanaf zet 22.

Gaandeweg verzamelt Mirsad al zijn stukken naar de kant van de zwarte koning. Mirsad kiest op zet 27 voor een bijzondere optie. Een torenoffer om de zwarte koningsvleugel open te breken. Niet de allerbeste keus, volgens de engine van Lichess had daar beter een paard geofferd kunnen worden. Het offer wordt aangenomen. En dan komt zet 30. Een cruciale blunder die Dhr. Džaníć van een voorsprong van +8 naar -2.9 lazert.

De zet g4 brengt alles tot stilstand. Wat doe je nu? Je had alles zo zorgvuldig opgebouwd. Het was een schitterende pot om te volgen. Alex Brouwer wint de partij, en Mirsad heeft van zichzelf verloren. De eindstelling is hieronder te zien. Mirsad gaat hierna een loper of toren verliezen en geeft de partij op.